استعلام
شخص »الف« به طرفیت شخص »ب« درخواست تخلیه نموده و دستور تخلیه صادر گردیده است .تخلیه و تحویل
مورد اجاره به موجر موکول به استرداد وجه مذکور در قرارداد به مستاجر اعلام شده است .پس از مدتی شخص »ب«
مستقلا دعوی مطالبه وجه مذکور در قرارداد اجاره را به طرفیت شخص »الف« مطرح نمود و به این منظور کلید مورد
اجاره را تحویل اجرای احکام میدهد .در دعوی اخیر ،حکم به نفع شخص »ب« صادر و قطعیت یافته و وی نیز ملک
مورد اجاره را در ازای مطالبات خود از شخص »الف« توقیف نموده است .حال چنانچه شخص »الف« از اجرای احکام
درخواست تحویل کلید ملک مذکور را داشته باشد ،آیا امکان اجابت خواسته وی با شرایط مذکور وجود دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 980025مورخ 1398/4/6به شماره ثبت وارده 556مورخ ،1398/4/15نظریه
مشورتی کمیسیون اجرای احکام مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولا ،برابر اطلاق ماده 4قانون روابط موجر و مستأجر مصوب ،1376تخلیه عین مستأجره و تحویل آن به موجر
منوط به استرداد ودیعه یا سند یا وجه که مطابق قرارداد اجاره توسط موجر از مستأجر اخذ شده است میباشد؛ بنابراین
تا زمانی که موجر مبلغ یا سند مزبور را به مستأجر یا واحد اجرا ندهد ،امکان تخلیه و تحویل عین مستأجره به موجر
وجود ندارد.
ثانیا ،در فرض سؤال که مستأجر بابت وجه مذکور دعوای مستقل اقامه نموده و عین مستأجره را بابت طلب خود
)محکومبه( توقیف کرده است ،با توجه به اینکه صرف توقیف به معنای وصول محکومبه نیست تا زمانیکه مبلغ
ودیعه به مستأجر یا واحد اجرا پرداخت نشود ،تحویل ملک از سوی واحد اجرا ممکن نیست.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه