استعلام
-1چنانچه محکوم پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی صرفا مراتب تسلیم خود به رای صادره را اعلام کند و به
صورت صریح یا ضمنی تقاضای تخفیف مجازات موضوع ماده 442را مطرح نکند ،آیا دادگاه صادرکننده حکم
میتواند بر اساس آن و با اعمال ماده قانونی مذکور تا یکچهارم مجازات تعیین شده را کسر نماید؟
-2اگر محکوم پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی صرفا اعلام تسلیم به رای نماید ولی پس از پایان مهلت مذکور
تقاضای تخفیف مجازات تعیین شده را به استناد تسلیم به رای اعلام شده قبلی و در اجرای ماده 442تقدیم نماید ،آیا
دادگاه صادرکننده حکم باید از پذیرش آن امتناع کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9001/17/35مورخ 1398/4/9به شماره ثبت وارده 541مورخ ،1398/4/11
نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولا ،نظر به صراحت حکم مقرر در مادهی 442قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392با الحاقات و اصلاحات
بعدی و آمره بودن مقررات شکلی و موضوعیت داشتن آن ،از جمله شروط اعمال ماده موصوف تقاضای تخفیف
مجازات از ناحیه محکوم است که کیفیت این تقاضا و چگونگی احراز و عبارات و اعمال مشعر بر آن با توجه به
محتوای پرونده با مقام قضایی رسیدگی کننده است.
ثانیا ،فلسفه ماده 442قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392جلوگیری از تجدید نظرخواهیهای بیمورد است؛
چون اسقاط حق تجدید نظرخواهی ،تا زمانی ممکن است که شخص حق تجدیدنظرخواهی داشته باشد ،بنابراین اسقاط
این حق و تقاضای تخفیف باید در مهلت اعتراض باشد ،اما در مورد استرداد تجدید نظرخواهی تا زمانی که پرونده در
دادگاه صادرکننده حکم موجود است ،محکوم میتواند درخواست تجدید نظر خود را مسترد و تقاضای تخفیف نماید و
پس از ارسال پرونده به مرجع تجدید نظر یا فرجام ،استرداد درخواست موجب تخفیف مجازات نخواهد بود و عبارت
»با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم« در ماده فوقالذکر مؤید این مطلب است .ضمنا اعمال ماده 442قانون آیین
دادرسی کیفری در هر صورت منوط به تقاضای تخفیف در مجازات از سوی محکوم است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه