استعلام
شخص »الف« خارج از ضوابط و مقررات قانونی در بازار ،اقدام به خرید و فروش دلار مینماید .شخص »ب«
جهت خرید دلار به شخص »الف« مراجعه و دلار خریداری میکند .شخص »الف« شماره حساب شخص دیگری
را جهت واریز قیمت دلار به شخص »ب« میدهد و شخص »ب« پس از واریز قیمت دلار خریداری به حساب
شخص ثالث ،به شخص »الف« مراجعه و تقاضای دلار خریداری شده را مینماید که شخص »الف« ضمن انکار
موضوع ،از تحویل دلار خودداری و اعلام مینماید اساساً پول واریزشده به حساب ایشان نبوده و به ایشان ربطی
ندارد .حال با فرض اینکه با شهادت شهود مشخص شود که بنا به گفته شخص»الف« شخص »ب« اقدام به
واریز وجه به حساب شخص ثالث نموده ،آیا خودداری از دادن دلار خریداری جرم محسوب میشود؟ در صورت
جرم بودن ،تحت چه عنوانی میتوان رسیدگی کرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در فرض استعلام که فروشنده دلار )الف( ،حساب بانکی شخص دیگری را برای واریز وجه به خریدار اعلام
نموده و پس از واریز وجه توسط خریدار به حساب بانکی اعلامی ،فروشنده از تحویل دلارها امتناع کرده است،
چنانچه اقدامات شخص )الف( و صاحب حساب بانکی با تبانی قبلی نبوده و مصداق مانور متقلبانه نباشد تا تحت
عنوان مجرمانهی کلاهبرداری موضوع ماده 1قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشاء و کلاهبرداری
مصوب 1367قابل تعقیب باشد ،رفتار مزبور جرم محسوب نمیگردد ،در هر حال تشخیص مصداق به عهده مقام
قضایی رسیدگی کننده است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضائیه