مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۵۱۸

تاریخ نظریه:

استعلام

دادگاه بدوی به درخواست زوج گواهی عدم امکان سازش صادر کرده ،اما راجع به بخشی از حقوق مالی زوجه از جمله نحله و تنصیف دارایی و ..اظهار نظر نکرده است .در این خصوص دو نظر وجود دارد :نخست ،پرونده به دادگاه بدوی ارسال شود تا به تکلیف خود عمل کند؛ دوم ،دادگاه تجدیدنظر حقوق مالی زوجه را مشخص و در این خصوص حکم صادر میکند .در صورتی که قائل بر نظر اول باشیم و دادگاه بدوی قرار کارشناسی صادر کند و زوج دستمزد کارشناس را پرداخت نکند ،تکلیف دادگاه نخستین و به تبع آن تکلیف محکمه تجدید نظر چیست؟ در فرضی که قائل به نظر دوم بوده و دادگاه تجدید نظر قرار کارشناسی صادر نماید ،پرداخت دستمزد کارشناس با چه کسی است؟ اگر قائل بر آن باشیم که چون زوج تقاضای طلاق داده ،پرداخت هزینه کارشناس با ایشان است ،در صورتی که زوج )تجدید نظرخوانده( حق الزحمه کارشناس را نپردازد ،تکلیف چیست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 98/1064مورخ 1398/03/28به شماره ثبت وارده 518مورخ ،1398/04/09 نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: در فرضی که دادگاه بدوی به درخواست زوج گواهی عدم امکان سازش صادر کرده ،اما راجع به بخشی از حقوق مالی زوجه اظهارنظر نکرده است ،همانگونه که در نظریه مشورتی شماره 3179/97/7مورخ 20/12/1397خطاب به آن مرجع اعلام شده است ،پرونده باید به دادگاه بدوی ارسال شود تا به تکلیف قانونی خود عمل نماید و در این حالت اگر دادگاه قرار کارشناسی صادر کند ،پرداخت دستمزد کارشناسی بر عهده زوج است و اگر وی از پرداخت دستمزد کارشناسی خودداری کند ،با توجه به اینکه به تصریح مقنن در ماده 29قانون حمایت خانواده مصوب ،1391ثبت طلاق موکول به تأدیه حقوق مالی زوجه است ،مادام که دستمزد کارشناس پرداخت نشود و در خصوص حقوق مالی زوجه تعیین تکلیف و سپس پرداخت نشود ،امکان ثبت طلاق وجود ندارد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۵۱۸ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد