استعلام
وفق ماده 261قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379جهات رد کارشناسان
رسمی همان مواردی است که مطابق ماده مذکور برای دادرس معرفی شده است؛ لذا در این راستا شکایاتی به دادسرای
انتظامی کانون استان کرمانشاه واصل گردیده است که مبانی آن اعلام نظر مجدد کارشناس در یک موضوع ثابت
میباشد.
-1اگر کارشناس رسمی دادگستری به واسطه درخواست یک شخص حقوقی یا حقیقی نظـر کارشناسـی خـود را ارائـه
نماید ،آیا مجدد به صورت انفرادی یا در قالب هیأت میتواند در همان موضوع اظهارنظر نماید؟
و این موضوع به عنوان جهات رد محسوب میشود؟
-2در صورتی که طرفین یک موضوع به صورت توافقی و بدون مراجعه به محاکم قضایی نسبت به انتخاب کارشناس
اقدام نمایند و طرفین پس از گذشت حدود یک سال درخواست کارشناس نمایند ،آیا کارشناس میتواند به صورت
انفرادی یا هیأتی در مرحله بعد کارشناسی نماید؟ و آیا این موضوع از جهات رد محسوب میگردد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره /97/2545د مورخ 1397/12/23به شماره ثبت وارده 5مورخ ،1398/01/17
نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
با توجه به صدر ماده 261قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379موارد عذر
کارشناس مذکور در ذیل این ماده منحصر به مواردی است که امر کارشناسی از سوی دادگاه ارجاع شده باشد و
منصرف از مواردی است که طرفین یا یکی از آنها به کارشناس مراجعه یا با توافق وی را انتخاب میکنند.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه