استعلام
مطابق تبصره 9قانون تشکیلات و اختیارات سازمان اوقاف و امور خیریه ،این سازمان از پرداخت مخارج و هزینههای
دادرسی و ثبتی و اجرایی معاف است چنان چه موقوفه به پرداخت وجه یا انجام عملی در دادگاه محکوم شود و در
مهلت ده روز پس از ابلاغ اجرائیه مفاد آن را به موقع اجرا نگذارد و واحد اجرای احکام آن را اجرایی کند ،آیا از
پرداخت هزینههای اجرایی مانند نیم عشر اجرایی یا هزینه انتقال سند معاف است یا این که معافیت اجرایی منصرف از
مورد محکومیت موقوفه بوده که به تعهد خود عمل نکرده و صرفا ناظر به جایی است که موقوفه محکومله واقع شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به نامه شماره 1398/1/8566مورخ 1398/04/01به شماره ثبت وارده 489مورخ
،1398/04/03در رابطه با استعلام معاون قضایی محترم رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب شهرستان کرمان،
نظریه مشورتی کمیسیون اجرای احکام مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
برابر مواد 6و 160قانون اجرای احکام مدنی ،پرداخت هزینه اجرایی بر عهده محکومعلیه است و نه محکومله،
بنابراین در موارد معافیت از پرداخت هزینه اجرایی از جمله در موارد مشمول تبصره ماده 9قانون تشکیلات و
اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه ،محکومعلیه )در فرض سؤال سازمان حج و اوقاف و امور خیریه( از
پرداخت هزینههای اجرایی موضوع بند 1ماده 158قانون اجرای احکام مدنی معاف است اما این معافیت شامل هزینه
هایی که برای اجرای حکم ضرورت دارد ،موضوع بند 2این ماده که حق اشخاص حقیقی یا حقوقی است ،نمیشود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه