مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۴۸۱

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا اشخاص حقوقی نیز از مهلت قانونی پیشبینی شده در ماده 488قانون مجازات اسلامی مصوب 1392برخوردار میباشند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

احتراماً ،بازگشت به نامه شماره 9000/3196/500مورخ 1398/03/29به شماره ثبت وارده 481مورخ ،1398/04/02موضوع استعلام شماره 140/98/10316/9000مورخ 22/3/1398معاون محترم قضائی دادستان کل کشور ،نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: مستفاد از تبصره ماده ،14ماده 452و اطلاق ماده 488قانون مجازات اسلامی مصوب 1392دیه که جبران خسارت ناشی از جنایت است تابع احکام مسئولیت مدنی یا ضمان بوده و از حیث مسئولیت در پرداخت و مهلت آن تفاوتی بین اشخاص حقیقی و حقوقی در این خصوص وجود ندارد و با توجه به ماده 588قانون تجارت مصوب 1311اشخاص حقوقی میتوانند کلیه حقوق و تکالیفی که قانون برای افراد قائل است؛ مگر حقوق و وظایفی که بالطبیعه فقط انسان ممکن است دارا شود که در خصوص دیه استثنایی وجود ندارد و در این مورد با اشخاص حقوقی به مانند اشخاص حقیقی رفتار میگردد و مفاد ماده 184قانون کار مؤید این نظر است .ضمناً در مواردی که اشخاص حقوقی نظیر شرکتهای بیمه متعهد به پرداخت مبالغی در قبال خسارات بدنی میباشند ،مطابق قرارداد منعقده و قوانین حاکم نظیر »قانون بیمه اجباری خسارات وارده به شخص ثالث در قبال حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ) «20/2/1395مواد 32 ،31و (...رفتار میشود و موضوع از شمول مواعد مذکور در ماده 488قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 خارج است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۴۸۱ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد