استعلام
مستفاد از ماده 13قانون بکارگیری سلاح توسط مامورین نیروهای مسلح در موارد ضروری ،در صورت رعایت
مقررات به کارگیری سلاح توسط مأمورین و حصول برائت مجنیعلیه از اتهام انتسابی ،پرداخت دیه بر عهده
سازمان مربوط است؛ لیکن ماده 473قانون مجازات اسلامی مصوب 1392شرط حصول برائت مجنیعلیه جهت
دریافت دیه از بیت المال را قید نکرده است.آیا به موجب ماده 473حتی در صورت اثبات جرم مجنیعلیه و
رعایت مقررات به کارگیری سلاح نیز مجنیعلیه مستحق دریافت دیه از بیتالمال است؟ ایا ماده 473فوقالذکر
ناسخ ماده 13قانون به کارگیری سلاح است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
طبق ماده 473قانون مجازات اسلامی مصوب 1392به عنوان آخرین اراده قانونگذار ،هرگاه مأموری در اجرای
وظایف قانونی ،عملی را مطابق مقررات انجام دهد و همان عمل موجب فوت یا صدمه بدنی کسی شود ،دیه بر
عهده بیت المال است و استثنای آن در تبصره ذیل ماده مذکور بیان شده است .بدیهی است مطابق تبصره 3ذیل
ماده 156قانون یاد شده ،در مواردی که عمل مأموران نیروهای مسلح در بکارگیری سلاح و تیراندازی مشمول
دفاع مشروع باشد ،دیه نیز ساقط است و پرداخت آن از بیت المال منتفی است
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضائیه