مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۴۱۲

تاریخ نظریه:

استعلام

الف :در پروندهای شهرداری به اصلاح آسفالت کوچه محکوم گردیده و از اجرای مفاد دادنامه خودداری مینماید: -1آیا محکومله میتواند راسا نسبت به اصلاح آسفالت کوچه اقدام کند؟ -2آیا میتوان بدوا هزینه انجام عمل را از شهرداری وصول و به محکومله پرداخت نمود تا راسا نسبت به اجرای حکم اقدام نماید یا این که پس از انجام عمل توسط محکومله ،میتوان مبلغ مذکور را از شهرداری وصول نمود؟ -3درصورت امکان وصول هزینه انجام عمل از شهرداری،آیا رعایت مهلت مقرر در قانون منع توقیف اموال شهرداریها جهت توقیف اموال و حساب های شهرداری ضروری است؟ -4در صورت ضرورت رعایت مهلت مقرر در قانون مذکور ،تاریخ شروع مهلت از تاریخ صدور رای قطعی استیا از تاریخ ابلاغ نظریه کارشناس و یا از تاریخ فروردین ماه سال پس از سال صدور حکم قطعی؟ -5آیا نظریه کارشناس درخصوص تعیین هزینه انجام عمل توسط محکومله ،از سوی طرفین قابل اعتراض است؟ ب-محکوم طبق رای صادره از هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما به پرداخت حق بیمه محکومله وفق مقررات تامین اجتماعی محکوم شده و سازمان تامین اجتماعی اعلام نموده است که وفق مقررات تامین اجتماعی محکوم دادنامه صادره موظف به پرداخت حق بیمه نمیباشد .آیا با توجه به پاسخ تامین اجتماعی و عدم محاسبه حق بیمه توسط هیات حل اختلاف میتوان پرونده را مختومه نمود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9034/7775/1مورخ 1398/03/19به شماره ثبت وارده 412مورخ ،1398/03/20نظریه مشورتی کمیسیون اجرای احکام مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: -1برابر صدر ماده 47قانون اجرای احکام مدنی اگر محکومعلیه از انجام عمل امتناع ورزد و انجام عمل توسط شخص دیگری ممکن باشد ،محکومله میتواند تحت نظر دادورز آن را به وسیله دیگری انجام دهد و در هر حال اجرای حکم رأساً توسط محکومله منتفی است. -2برابر بخش میانی ماده 47قانون یاد شده ،محکومله میتواند »بدون انجام عمل هزینه لازم را به وسیله قسمت اجرا از محکومعلیه مطالبه نماید و در هر یک از موارد مذکور دادگاه با تحقیقات لازم و در صورت ضرورت با جلب نظر کارشناس میزان هزینه را تعیین نماید« ،بنابراین تشخیص و احراز »امتناع محکومعلیه از انجام عمل« و نیز »امکان انجام عمل توسط شخص دیگری« و »تعیین میزان هزینه آن« در هر حال با دادگاه است. 3و -4در هر حال ،رعایت مهلت مقرر در قانون راجع به منع توقیف اموال منقول و غیرمنقول متعلق به شهرداریها مصوب 1361ضروری است و با عنایت به مقررات این قانون ،مبدا مهلت ،سال مورد عمل است و مقصود از سال مورد عمل ،سال صدور اجراییه و ابلاغ آن است. -5مطابق عمومات ،نظریه کارشناس در موارد اعمال ماده 47قانون یاد شده نیز قابل اعتراض از سوی طرفین است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۴۱۲ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۲۴ | مرکز حقوقی راهبرد