استعلام
آیا دریافت مالیات نقل وانتقال قطعی ملک به نرخ پنج درصد و مالیات انتقال حق واگذاری محل به نرخ دو درصد در
بیع ملک دارای کاربری تجاری صحیح است؟ به عبارتی ،وقتی مالکیت ملک به طور کامل و بدون صحبت در
خصوص حق واگذاری محل معامله میشود ،آیا اخذ مالیات نقل و انتقال قطعی ملک و همچنین حق واگذاری محل
صحیح است یا فقط باید مالیات نقل و انتقال قطعی ملک را دریافت کنند؟ با این توضیح که وفق تبصره 2ذیل همین
ماده ،حق واگذاری محل به حق کسبه و پیشه یا حق تصرف محل یا حقوقی ناشی از موقعیت تجاری محل تفسیر شده
است و اداره مالیات با عبارت فروش سرقفلی ،این نوع مالیات دو درصدی را دریافت میکند؛ در حالی که در موارد
متعددی ملکی که دارای کاربری تجاری است ،جدیدالاحداث بوده و هیچگونه فعالیت تجاری در آن انجام نشده است
و حین معامله نیز بحث سرقفلی در میان نبوده است.
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9020/75/800مورخ 1398/03/19به شماره ثبت وارده 405مورخ
،1398/03/19نظریه مشورتی کمیسیون قوانین عمومی و بینالملل این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
مستفاد از ماده 59قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366با اصـلاحات و الحاقات بعدی و تبصرههای این ماده ،در
مواردی که ملک با کاربری تجاری بدون منافع )صرفاً عین( انتقال مییابد ،مشمول مالیات نقل و انتقال به نرخ پنج
درصد به مأخذ ارزش معاملاتی است و چنانچه ملک مذکور به صورت عین و منافع )به طورکامل( انتقال داده شود،
علاوه بر اخذ مالیات به نرخ فوق ،نرخ دو درصد به مأخذ وجوه دریافتی توسط مالک نیز به عنوان حق واگذاری محل
)بابت حق کسب ،پیشه یا تجارت یا حق تصرف محل یا حقوق ناشی از موقعیت تجاری محل( مالیات وصول خواهد
شد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه