استعلام
بر اساس تبصره 2ماده 1قانون مطبوعات ،نشریهای که بدون اخذ پروانه از هیات نظارت بر مطبوعات منتشر شود از
شمول قانون مطبوعات خارج و تابع قوانین عمومی است؛ در حالی که بند »الف« از ماده 7قانون موصوف در این
خصوص جرمانگاری نموده و چاپ و انتشار نشریهای که برای آن پروانه صادر نشده را ممنوع و جرم محسوب میکند
لیکن به استناد قوانین عمومی چنین اقدامی جرم محسوب نمیشود .با توجه به تعارض موجود بین دو ماه صدرالذکر از
قانون مطبوعات ،جمع بین این دو ماده چگونه مقدور است؛ آیا مطابق ماده 7قانون مطبوعات میتوان در خصوص
فوقالذکر قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست تنظیم کرد و دادگاه مطابق ماده 35این قانون مجازات تعیین نماید؛ یا این
که مطابق تبصره 2ماده 1این قانون ،موضوع از شمول قانون مطبوعات خارج است و به لحاظ عدم جرمانگاری در قوانین
عمومی ،از موارد صدور قرار منع تعقیب است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9001/3/241مورخ 1398/01/19به شماره ثبت وارده 39مورخ ،1398/01/19
نظریه مشورتی کمیسیون قوانین کیفری این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
هیچگونه تعارضی فیمابین تبصره 2ماده 1الحاقی 30/1/1379قانون مطبوعات و بند الف ماده 7قانون مذکور اصلاحی
30/1/1379وجود ندارد؛ زیرا هم در تبصره 2ماده 1و هم در بند الف ماده 7قانون موصوف جرمانگاری شده است،
بدین توضیح که قانونگذار به موجب تبصره 2ماده 1قانون پیشگفته نشریهای را که بدون اخذ پروانه از هیئت نظارت بر
مطبوعات منتشر گردد ،خارج از )تشریفات( قانون مطبوعات )هیئت منصفه( دانسته و آن را تابع قوانین عمومی میداند و
در بند الف ماده 7قانون مرقوم نیز چاپ و انتشار نشریهای که برای آن پروانه صادر نشده را ممنوع و جرم محسوب می
کند و وفق ماده 32قانون یاد شده مقرر نموده » ...هر کس بدون داشتن پروانه به انتشار نشریه مبادرت نماید ،طبق نظر
حاکم شرع با وی رفتار خواهد شد« و مجازات قانونی آن در ماده 35الحاقی 30/1/1379قانون صدرالاشاره مشخص
شده است ،بنابراین در ما نحن فیه در مورد متهم پرونده میتوان قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست جهت تعیین مجازات
صادر نمود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه