استعلام
در پروندهای ،متقاضی سرپرستی کودک متعهد به انتقال ثلث اموال خود پس از گرفتن شناسنامه برای طفل گردیده
است؛ لیکن به رغم گذشت ده سال به این تعهد عمل نکرده و حال محجور گردیده است .قیم طفل دادخواستی به طرفیت
متعهد مبنی بر الزام به ایفای تعهد مبنی بر انتقال ثلث اموالش به کودک تحت سرپرستی مطرح کرده است لیکن در
خصوص زمان تعهد ،این سوال مطرح است که آیا تعهد مربوط به زمان وقوع تعهد محضری است یا زمان گرفتن
شناسنامه برای طفل و یا زمان ایفای تعهد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
دادرس محترم شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی دادگستری شهرستان اشکذر
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 1398013000174909مورخ 1398/02/28به شماره ثبت وارده 368مورخ
،1398/03/12نظریه مشورتی کمیسیون قوانین مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
در مواردی که دادگاه با استفاده از حکم مقرر در قسمت اخیر ماده 14قانون حمایت از کودکان و نوجوانان
بیسرپرست و بدسرپرست مصوب 1392پس از اخذ تعهد کتبی از متقاضی مبنی بر تملیک بخشی از اموال یا حقوق
در آینده به کودک یا نوجوان مبادرت به صدور حکم سرپرستی مینماید ،در صورت مطالبه بعدی کودک یا نوجوان
تحت سرپرستی )پس از رسیدن به سن رشد یا تحصیل حکم رشد( یا قیم وی ،دادگاه در مقام رسیدگی به دعوا بدوا
باید بر اساس تعهد قبلی سرپرست بررسی لازم را صورت دهد و حسب مورد و در صورت تشخیص ،حکم به تملیک
یک سوم اموال بر اساس اراده متعهد نماید و در صورت عدم تشخیص ،اموال موجود متعهد در زمان تنظیم تعهدنامه
مذکور ملاک محاسبه است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه