استعلام
در تبصره 6قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب 1349با اصلاحات و
الحاقات بعدی ذکر شده است که به جرایم موضوع این قانون در دادگاه انقلاب اسلامی رسیدگی خواهد شد .با توجه به این
که در بندهای »ج« و بند »و« ماده 18این قانون ،مواردی ذکر شده که دارای دیه است،آیا دادگاه انقلاب بایستی صرفا به
جنبه عمومی جرم که دارای حبس است رسیدگی کند و در خصوص صدمات وارده به شاکی ،قرار عدم صلاحیت به
شایستگی دادگاه کیفری صادر نماید؟ در این صورت چنانچه دادگاه انقلاب حکم به برائت متهم صادر کند ،آیا دادگاه
کیفری میتواند او را محکوم نماید؟ چنانچه دادگاه کیفری حکم به محکومیت او را صادر کند آیا دادگاه انقلاب میتواند
او را تبرئه نماید؟
آیا مطابق ماده 284قانون آیین دادرسی کیفری باید دو فقره کیفرخواست صادر شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9035/313/3000مورخ 1398/03/04به شماره ثبت وارده 324مورخ
،1398/03/05نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (1این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولا ،تبصره 6ماده » 3قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی« به موجب ماده
واحده مصوب 29/1/1374به این ماده الحاق گردیده و لذا منظور از واژه »قانون« در تبصره مذکور ،همان ماده واحده
است؛ از این رو حکم موضوع تبصره 6مبنی بر صلاحیت دادگاه انقلاب برای رسیدگی به جرایم موضوع این قانون ،صرفا
ناظر به جرایم مندرج در ماده 3قانون یادشده است.
ثانیا ،صلاحیت دادگاه انقلاب اسلامی در رسیدگی به جرایم موضوع ماده 3قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و
دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب 1349با اصلاحات و الحاقات بعدی و نیز صلاحیت دادگاههای عمومی در
رسیدگی به دیگر جرایم مذکور در این قانون نسبت به هر دو جنبه عمومی و خصوصی جرم است و شاکی خصوصی مستند
به ماده 14قانون آیین دادرسی کیفری 1392میتواند دیه و دیگر زیانهای وارد شده را مطالبه نماید و دادگاه انقلاب
مکلف به اتخاذ تصمیم در این خصوص است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه