استعلام
در مورد چکهایی که بیش از پنج سال از زمان صدور آن گذشته و مشمول مرور زمان طبق ماده 318قانون تجارت
مصوب 1311میگردد ،دارنده سند دادخواستی به طرفیت صادرکننده مبنی بر مطالبه وجه چک و خسارت تأخیر تأدیه
از زمان صدور و خسارات دادرسی به دادگاه تقدیم نموده است .خواهشمند است نظر مشورتی خود را بدواً از حیث
لزوم یا عدم لزوم رسیدگی ماهوی و صدور رأی مقتضی با لحاظ ماده 319قانون مذکور و رأی وحدت رویه
ش 2593/7مورخ 1345/3/22هیأت عمومی دیوانعالی کشور بیان فرمایید و ثانیاً ،با فرض لزوم رسیدگی ماهوی
به آن ،آیا خسارت تاخیر تادیه وجه چک از زمان صدور آن تا روز اجرا باید با رعایت تبصره الحاقی به ماده 2قانون
صدور چک مصوب سال 1355با اصلاحات و الحاقات بعدی آن و استفساریه مجمع تشخیص مصلحت نظام محاسبه
شود و یا آن که مشمول ماده 515قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1376
میباشد و شرایط مذکور در این ماده باید رعایت شود و ثالثاً در فرض لزوم رعایت ماده 515قانون اخیرالذکر ،در
محاسبه خسارت تأخیر تأدیه وجه چک آیا زمان مطالبه آن با مراجعه به بانک مربوطه و صدور گواهی عدم پرداخت
چک مبنای محاسبه خواهد بود و یا آن که مبنای آن زمان تقدیم دادخواست و یا ارسال اظهارنامه ابلاغ شده است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام فاقد شماره مورخ 04/03/1398به شماره ثبت وارده 320مـورخ ،05/03/1398نظریـه
مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
در مواردی که دعاوی راجع به چک وفق ماده 318قانون تجارت مصوب 1311مشمول مرور زمان میشود ،فقط
امتیازات خاص مربوط به سند تجاری )مانند وصف تجریدی اسناد تجاری( را از دست میدهد؛ لکن خسارت تأخیر
تأدیه نسبت به صادرکننده چک بر اساس تبصره الحاقی به ماده 2قانون اصلاح موادی از صدور چک مصوب 1376
مجمع تشخیص مصلحت نظام و قانون استفساریه ناظر بر این تبصره مصوب 1377همان مرجع محاسبه میشود و از
تاریخ چک قابل مطالبه است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه