مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۲۹

تاریخ نظریه:

استعلام

در مواردی که شاکی دارای ید معتبر قانونی نیست و به عبارتی ید شاکی غاصبانه و حتی در مواردی مانند سرقت ید وی مجرمانه است ،آیا پذیرش و رسیدگی به شکایت خیانت در امانت از این فرد معتبر است و آیا با توجه به اینکه ید شاکی مجرمانه است ،بزه مذکوراز منظر ارکان مادی واقع شده است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره یک سیار مورخ 1397/12/14به شماره ثبت وارده 29مورخ ،1398/01/18 نظریه مشورتی اکثریت کمیسیون قوانین جزائی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: اولا ،مطابق ماده 10قانون آیین دادرسی کیفری 1392با الحاقات و اصلاحات بعدی »شاکی« شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان گردیده و تعقیب مرتکب را درخواست کند؛ لذا »غاصب« و »سارق« مذکور در فرض استعلام )به لحاظ عدم تحمل ضرر و زیان( اساسا از قلمرو شمول تعریف »شاکی« به مفهوم مذکور در ماده موصوف و احکام و آثار ناظر به آن از جمله حکم موضوع بند »الف« ماده 64این قانون )شکایت شاکی به عنوان یکی از جهات قانونی شروع به تعقیب( و ماده 68قانون مذکور )مبنی بر اختیار شاکی در طرح شکایت( خارج است. ثانیا ،شکایت شخص »الف« به عنوان مالک علیه شخص »ب« که مال متعلق به »الف« از طریق شخص »ج« که فاقد اذن از سوی مالک بوده در اختیار وی قرار گرفته است ،تحت عنوان خیانت در امانت وجه قانونی ندارد و حسب مورد میتواند مصداق جرم موضوع ماده 662قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375یا دیگر عناوین مجرمانه باشد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۲۹ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۰۴ | مرکز حقوقی راهبرد