استعلام
در صورتی که محکوم مطابق تبصره ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394خارج از مهلت
مقرر دعوای اعسار خود را اقامه کند و دادگاه نیز با پذیرش کفیل یا وثیقه معتبر از حبس محکوم خودداری کند،
چنانچه اعسار محکوم در وقت رسیدگی به صورت گزارش اصلاحی صادر شود و محکوم از پرداخت محکومبه
گزارش اصلاحی نیز استنکاف کند،آیا مطابق تبصره قانون یاد شده پس از مهلت بیست روز امکان استیفای محکومبه و
هزینه های اجرایی از محل وثیقه یا وجهالکفاله امکان پذیر است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره /210/11ح/ش 9027/مورخ 1398/2/22به شماره ثبت وارده 277مورخ
،1398/3/1نظریه مشورتی کمیسیون اجرای احکام مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
در فرض استعلام که دعوای اعسارمحکومعلیه با توافق طرفین به تقسیط محکومبه منجر شده و دادگاه در این مورد
گزارش اصلاحی صادر کرده است ،عدم پرداخت اقساط محکومبه از موارد بقای قرار تأمین نمیباشد .لذا موجب
قانونی جهت استیفای محکومبه از محل وثیقه یا وجهالکفاله به لحاظ انتفای قرارهای وثیقه و کفالت وجود ندارد.
همچنینً مفاد ماده 11قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394که در صورت ثبوت اعسار ،صدور حکم
تقسیط را امکانپذیر دانسته است ،مؤید این نظر است .زیرا این ماده حاکی از آن است که در موارد صدور حکم
تقسیط ،دادگاه در واقع اعسار محکومعلیه از پرداخت یکجای محکومبه را پذیرفته است و صدور حکم تقسیط یا
گزارش اصلاحی مبنی بر پرداخت محکومبه ،به صورت قسطی یا با قید مهلت به معنای رد دعوای اعسار نیست تا
مقررات ذیل تبصره 1ماده 3بادشده در خصوص کفیل یا وثیقهگذار قابل اعمال باشد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه