استعلام
رویه اعمال شده در برخی مزایدهها به این نحو است که متقاضی شرکت در مزایده باید پیشنهاد خود را به صورت
مکتوب در نامهای دربسته قرار داده و ده درصد از مبلغ پیشنهادی را به حساب واریز و ضم درخواست خود نماید.
پس از پایان زمان برگزاری مزایده ،پاکتها را باز و بالاترین قیمت را میپذیرند و استدلال خود را جلوگیری از تبانی
و اعلام قیمتهای بیپایه و اساس گزاف اعلام میدارند.آیا این شیوه برگزاری مزایده صحیح و قانونی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 980002مورخ 1398/2/16به شماره ثبت وارده 215مورخ ،1398/2/22نظریه
مشورتی کمیسیون اجرای احکام مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
برابر ماده 114قانون اجرای احکام مدنی مصوب » 1356فروش اموال از طریق مزایـده به عـمل میآید« و برابر مواد
117و 119این قانون ،زمان مزایده باید تعیین و آگهی گردد .مطابق مواد 128و 129قانون پیش گفته ،مزایده از
قیمت کارشناسی شروع و به بالاتـرین قیمـت فروختـه میشود و برنده مزایده باید در همان مجلس ده درصد بها را به
عنوان سپرده به قسمت اجرا تسلیم کند .بنابراین با توجه به مقررات آمره فوق به نظر میرسد کشف بالاترین قیمت
باید در همان جلسه مزایده انجام گیرد و ده درصد بها نیز در همان مجلس پرداخت شود .لذا نحوه برگزاری مزایده در
فرض سؤال و ارائه پیشنهاد قیمت در پاکت قبل از برگزاری مزایده و پرداخت ده درصد از مبلغ پیشنهادی ،بر مقررات
فوق منطبق نمیباشد و چنانچه مزایدهای صرفاً به این روش برگزار شود ،امکان رقابت بین شرکت کنندگان در مزایده
وجود ندارد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه