استعلام
شخصی در سال 1396و پیش از ارسال پرونده به اجرای احکام کیفری ،اقدام به واریز بخشی از دیه میکند و فیش
آن را در سال 1398به اجرای احکام تحویل میدهد .شکات نیز از واریز وجه به جهت اختیار قرار ندادن فیش
اطلاعی نداشتهاند .آیا محکوم میبایست مابهالتفاوت دیه سال 1396تا 1398را پرداخت کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
ملاک محاسبه دیه طبق ماده 490قانون مجازات اسلامی مصوب 1392قیمت زمان پرداخت است؛ مگر آنکه طرفین
در خصوص مبلغ توافق کنند و ملاک پرداخت دیه ،زمان اجرای حکم قطعی و لازمالاجرا بودن آن است؛ بنابراین در
فرض سؤال که محکوم در سال 1396و پیش از ارسال پرونده به واحد اجرای احکام کیفری و بدون اطلاع محکومله
نسبت به واریز بخشی از دیه مورد حکم اقدام کرده است و فیش واریزی را تا سال 1398نزد خود نگه داشته است،
رفتار وی به ضرر محکومله است و باعث تضییع حق محکومله میباشد و در صورت تقاضای محکومله ،دیه باید به
نرخ روز اجرای حکم از محکوم وصول و به محکومله داده شود .به عبارت دیگر ،مابهالتفاوت دیه سال 1396تا
زمان پرداخت باید محاسبه شود .ماده » 99آییننامه نحوه اجرای احکام حدود ،سلب حیات ،قطع عضو ،قصاص نفس
و عضو ،جرح ،دیات ،شلاق ،تبعید ،نفی بلد ،اقامت اجباری و منع از اقامت در محل و محلهای معین مصوب
«27/3/1398رییس قوه قضاییه نیز مؤید این نظر است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه