استعلام
سوالی در خصوص نحوه تعیین میزان دیون ممتازه مقرر در ماده 226قانون امور حسبی مصوب 1319و ماده
148قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356که به صورت مطلق ذکر شده و به نرخ روز در آن قید نشده
است تقاضا دارم اینجانب را ارشاد فرمایید.
در صورتی که دیون متوفی )زوج( زیاده بر دارایی ایشان باشد و طلبکاران دارایی ایشان را به ترتیب با رعایت
تقدم و مازاد توقیف کرده باشند و همسر متوفی )زوجه مطلقه( بر اساس طلاق نامه که مهریه در آن ذکر شده
است درخواست پرداخت از طریق اجرای احکام مدنی نماید:
-1میزان دیون ممتازه زوجه از بابت مهریه بر اساس ماده 226قانون امور حسبی مصوب 1319محاسبه
خواهد شد یا بر ساس ماده 148قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356محاسبه می شود؟
-2میزان مهریه اعلامی در مواد مذکور عینا ممتازه می باشد )یعنی اینکه 10/000ریال یا 200/000ریال
فقط توقیف می شود؟ یا مبالغ اعلامی باید به نرخ روز محاسبه شود سپس از باب دیون ممتازه توقیف شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در ماده 226قانون امور حسبی به حق تقدم زوجه نسبت به مهر تصریح شده است؛ مع الوصف در صورتی که
دیون متوفی متعدد و با صدور احکام و اجراییه های متعدد به حیطه وصول درآید ،طبق بند 3ماده 148قانون
اجرای احکام مدنی مصوب 1356حق تقدم زوجه منظور خواهد شد و تاکنون میزان آن افزایش نیافته است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه