استعلام
با توجه به اینکه قانون حمایت خانواده مصوب 1391به طور صریح یا ضمنی قانون حمایت خانواده مصوب
1353را نسخ نکرده است و با توجه به اینکه کلیه دعاوی غیر مالی به موجب ماده 331قانون آیین دادرسی
مدنی مصوب 1379قابل تجدیدنظر دانسته شده و در ماده 529همین قانون سایر قوانین مغایر ملغی اعلام شده
است ،آیا ماده 19قانون حمایت خانواده مصوب 1353منسوخ است یا اینکه گواهی عدم امکان سازش یا احکام
مربوط به حضانت و ملاقات فرزند و ....همچنان قطعی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در ماده 1از قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379آیین دادرسی مجموعه
اصول و مقرراتی عنوان شده که در مقام رسیدگی به امور حسبی و کلیه دعاوی مدنی و غیره به کار میرود و با
توجه به اینکه دعاوی خانوادگی در زمره دعاوی مدنی است ،لذا دادگاههای خانواده جز در مواردی که حکم
دیگری مورد تصریح قرار گرفته باشد ،ملزم به اعمال قانون مذکور در دعاوی خانوادگی میباشند .بنا به مراتب
فوق ،ماده 331قانون یادشده با لحاظ قسمت اخیر ماده 529این قانون ،ناسخ مقررات مغایری است که سابقاً در
خصوص دعاوی خانواده مجرا بوده است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه