استعلام
برابر قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها ،هرگونه تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها ،ممنوع است و
مجوز آن بر عهده کمیسیون مربوطه می باشد .حال چنانچه فردی با مجوز قانونی مبادرت به احداث استخر آبیاری
در اراضی کشاورزی یا باغ نموده و سپس بدون مجوز قانونی و یا با مجوز قانونی و به میزان بیشتر از حد مجاز بر
روی استخر آبیاری مبادرت به احداث بنای مسکونی کند ،آیا این اقدام نامبرده تغییر کاربری مشمول قانون یادشده
میگردد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
طبق تبصره 4الحاقی ) (1/8/1385ماده 1قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374با اصلاحات
بعدی و نیز ماده 14آیین نامه اجرایی این قانون ،فعالیتهای موضوع تبصره مذکور بهینه کردن تولیدات بخش
کشاورزی بوده و در حکم اراضی زراعی و باغها است و تغییر کاربری محسوب نمیشود بنابراین انجام اقداماتی
که حسب مورد لازمه و مکمل زیرساختها و تأسیسات مورد نیاز تولیدات کشاورزی میباشد ،نیازی به اخذ
مجوز تغییر کاربری ندارد در فرض سؤال نیز چنانچه قاضی رسیدگی کننده احراز نماید که مستحدثه از مصادیق
تبصره 1بند الف دستورالعمل ماده 10آییننامه اجرایی قانون یادشده است ،تغییر کاربری محسوب نمیشود و اگر
خارج از مصادیق تبصره اخیرالذکر باشد و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره 1ماده 1قانون مذکور،
احداث شده باشد ،تغییر کاربری غیرمجاز محسوب و مشمول مقررات ماده 3قانون مزبور خواهد بود.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه