مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۹۸۲

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیا رسیدگی غیابی بدون حضور متهم در جرایم موضوع ماده 302قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392در دو فرض وجود وکیل تعیینی یا وکیل تسخیری قابل انجام و قانونی است یا خیر؟ -2در صورت اعتقاد به قانونی نبودن رسیدگی غیابی ،شعبه دیوان عالی کشور پس از نقض رأی آن را به همان دادگاه ارجاع میکند یا به دادگاه هم عرض.

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،مقررات ماده 350قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392بیانگر اهمیت حضور متهم در دادگاه در جرایم موضوع ماده 302قانون مذکور است و در صورت عدم حضور متهم ،امکان تشکیل جلسه رسیدگی وجود ندارد و لازم است با جلب متهم ،رسیدگی انجام شود .اما چنانچه ،امکان جلب متهم وجود نداشته باشد، با توجه به مقررات مندرج در مواد 394و 406قانون فوق الذکر ،رسیدگی غیابی بلامانع است و از جهت لزوم حضور متهم و وکیل وی درجلسه دادگاه در جرایم یاد شده ،تفاوتی بین وکیل تسخیری و تعیینی نمیباشد. ثانیاً ،با عنایت به مراتب مذکور در بند اولاً پاسخ ،چنانچه دادگاه بدون رعایت ترتیبات قانونی از نظر لزوم حضور متهم یا وکیل وی ،رسیدگی و حکم غیابی صادر کند مطابق بند 4ماده 469قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392پرونده پس از نقض حکم غیابی به شعبه همعرض ارجاع میگردد. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۹۸۲ مورخ ۱۳۹۹/۰۱/۱۸ | مرکز حقوقی راهبرد