مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۹۲۱

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه بعض از مبیع مستحق للغیر درآید آیا بایع علاوه بر استرداد ثمن باید از عهده تمام غرامات ثمن معامله بر مبنای شاخص بانک مرکزی و

پاسخ اداره کل حقوقی

قضاییه برآید یا فقط غرامت ثمن آن قسمت از مبیع که مستحقللغیر درآمده باید پرداخت شود؟ به عنوان مثال یک قطعه زمین به مساحت 200متر مربع و با ثمن 200هزار تومان ،نیمی از آن مستحقللغیر درآمده است .با توجه به ضمان درک آیا بایع باید علاوه بر استرداد تمام مورد معامله غرامات نصف ارزش زمین را بپردازد یا از عهده تمام غرامات 200هزار تومان ثمن معامله دریافت شده برآید؟ پاسخ: مستشار محترم شعبه 22دادگاه تجدید نظر استان گیلان با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 98/1106مورخ 1398/11/01به شماره ثبت وارده 1921مورخ ،1398/11/23نظریه مشورتی کمیسیون قوانین مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: مستفاد از مواد 391و 392قانون مدنی آن است که مقررات راجع به ضمان درک در خصوص مواردی که قسمتی از مبیع مستحقللغیر باشد نسبت به همان قسمت مجرا است و بایع باید از عهده غرامات وارده به نسبت جزئی که مستحقللغیر درآمده برآید و در احتساب میزان ثمن ضابطه مقرر در ماده 442قانون مدنی ملاک عمل قرار میگیرد. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۹۲۱ مورخ ۱۳۹۹/۰۴/۱۱ | مرکز حقوقی راهبرد