استعلام
خواهشمند است بررسی و اعلام نظر فرمایید آیا دادگاه تجدید نظر استان که در اجرای تبصره الحاقی ماده 40قانون
سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384/7/25و ماده 105آیین رسیدگی دادسراها و
هیأتهای انتظامی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1390به تجدیدنظر از پروندههای
هیأتهای بدوی تجدیدنظر و هیأت عالی انتظامی نظام پزشکی رسیدگی میکند ،در مقام تجدیدنظرخواهی حق
ورود ماهیتی تغییر یا اصلاح رأی یا مجازات را دارد؛ یا باید رسیدگی شکلی کند و در صورت وارد دانستن
تجدیدنظرخواهی ،حکم تجدیدنظرخواسته را نقض و پرونده را به هیأت همعرض ارسال کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اصولاً قابلیت شکایت از آرای مراجع شبه قضایی در مراجع قضایی ،نافی صلاحیت ذاتی مراجع شبه قضایی در
اموری که رسیدگی آن ،به آنها محول شده است نمیباشد و مرجع قضایی در راستای نظارت بر اجرای صحیح
قوانین ،تنها رسیدگی شکلی به عمل آورده و در صورت نقض رأی مرجع شبه قضایی ،مبادرت به رسیدگی ماهوی
نمیکند؛ با این حال با توجه به اینکه قانونگذار در تبصره الحاقی مورخ 13/7/1384به ماده 40قانون تشکیل
سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب 16/8/1383از اصطلاح »قابل تجدیدنظر« )و نه اصطلاح
»قابل شکایت« یا »قابل اعتراض«( استفاده کرده است و چون دادگاه تجدیدنظر استان در مواردی که به
تجدیدنظرخواهی رسیدگی میکند ،اختیار رسیدگی ماهوی نیز دارد ،بنابراین ممکن است مقصود مقنن ورود استثناء
بر اصل صدرالذکر باشد و چون تبصره ماده 40یادشده مبهم است ،شایسته است برای رفع ابهام از مجلس شورای
اسلامی استفسار شود.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه