مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۹۱۰

تاریخ نظریه:

استعلام

افرادی که به مجازات حبس تعزیری درجه پنج تا هشت محکوم شده ولی مجازات حبس آنها به اجرا درنیامده است، درخواست اعمال مقرره ماده 62قانون مجازات اسلامی را دارند .آیا قاضی اجرای احکام میتواند جهت بررسی اعمال ماده مزبور درخواست آنان را به دادگاه ارسال کند؟ و به عبارت دیگر ،آیا مقرره مزبور شامل محکومینی که آزاد بوده و به زندان معرفی نشدهاند میباشد؟ لازم به توضیح است که حسب بند »ب« ماده 7آییننامه اجرایی مراقبتهای الکترونیکی ،چنانچه محکوم آزاد باشد ،قاضی اجرای احکام مفاد تصمیم دادگاه را به مرکز اعلام و محکوم احضار و به مرکز معرفی میشود که این ماده در اعمال ماده 62قانون مجازات اسلامی در خصوص محکومینی که محکومیت حبس آنها به اجرا درنیامده است ،ابهام ایجاد کرده است.

پاسخ اداره کل حقوقی

قرار دادن محکوم به حبس در جرایم تعزیری درجه پنج تا هشت تحت نظارت سامانههای الکترونیکی موضوع ماده 62قانون مجازات اسلامی مصوب 1392ناظر به اجرای حکم بوده و امری اجرایی محسوب میشود و مستقل از امر تعیین مجازات و صدور حکم محکومیت است و چنانچه دادگاه حین صدور حکم نسبت به اعمال مقررات ماده 62 این قانون اقدام نکند ،با توجه به اصل قانونمندی دادرسی کیفری مذکور در ماده 2قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392قرار دادن محکوم تحت نظارت سامانههای الکترونیکی نیازمند رعایت تشریفات مقرر در ماده 553 قانون اخیرالذکر است؛ لذا در فرض استعلام ،اعمال مقررات ماده 62قانون مجازات اسلامی مصوب 1392منوط به شروع به اجرای مجازات حبس محکوم خواهد بود. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۹۱۰ مورخ ۱۳۹۹/۰۲/۲۳ | مرکز حقوقی راهبرد