استعلام
مطابق ماده 171قانون آیین دادرسی کیفری در مبحث اول موضوع احضار جلب و تحقیق از متهم » فاصله میان
ابلاغ اوراق احضاریه و زمان حضور نزد بازپرس نباید کمتر از پنج روز باشد« .موعد پنج روز مذکور صرفاً در
خصوص متهم مورد اشاره قرار گرفته لیکن در رابطه با دعوت شاکی یا احضار شاهد و مطلع جز تابعین نظامی با
سکوت قانونگذار مواجه میباشیم .آیا مدت زمان مرتبط با افراد اخیر به تشخیص مقام قضایی و در زمره
مهلتهای قضایی است یا با ملاک از ماده 171قانون مرقوم ،موعد پنج روز قابل تسری به اشخاص موصوف
نیز میباشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اصولاً در مواردی که موعد در قانون مشخص نشده باشد ،لاجرم باید توسط قاضی تعیین شود )موعد قضایی( و
ماده 442قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی در راستای همین اصل است .بنابراین
در مواردی مانند احضار شاهد ،مطلع و شاکی ،موعد حضور افراد موصوف باید توسط قاضی تعیین شود .بدیهی
است قاضی در فرض سؤال قاضی ،رویکرد مقنن در تعیین مهلت پنج روزه برای احضار متهم در ماده 171قانون
اخیرالذکر را برای تعیین موعد حضور این افراد مورد نظر قرار میدهد.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه