مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۸۳۴

تاریخ نظریه:

استعلام

بر اساس ماده 364قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379در مواردی که رأی دادگاه تجدیدنظر مبنی بر محکومیت خوانده باشد و خوانده یا وکیل او در هیچ یک از مراحل دادرسی حاضر نبوده و لایحه دفاعیه و یا اعتراضیه هم نداده باشند ،رأی دادگاه تجدیدنظر ظرف مدت 20روز پس از ابلاغ واقعی به محکومعلیه یا وکیل او قابل اعتراض و رسیدگی در همان دادگاه تجدیدنظر میباشد و رأی صادره قطعی است. چنانچه رأی محکومیت مذکور در مقام نقض یا تأیید رأی شورای حل اختلاف صادر شده باشد ،این اعتراض از حیث نحوه تنظیم )از طریق دادخواست یا به صرف درخواست( ،میزان هزینه دادرسی و تبادل یا عدم تبادل لوایح تابع چه مقرراتی است؟ آیا لزومی به تقدیم دادخواست به منظور اعتراض به رأی میباشد؟ به طور کلی رسیدگی دادگاه به چه نحوی خواهد بود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مقصود از مقررات ناظر به واخواهی مذکور در تبصره 2ماده 18قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 مقررات پیشبینی شده در این قانون از جمله ماده 25آن در خصوص آراء صادره از سوی قاضی شورای حل اختلاف است و منصرف از آراء دادگاههای عمومی است که در مقام رسیدگی به تجدیدنظرخواهی نسبت به آرای قاضی شورای حل اختلاف صادر میشود .بنابراین در فرضی که خواهان در شورای حل اختلاف محکوم به بیحقی شود و با تجدیدنظرخواهی وی در دادگاه عمومی رأی به نفع او صادر گردد ،حضوری یا غیابی بودن رأی دادگاه تابع مقررات مذکور در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی است؛ بنا به مراتب فوق مقررات حاکم بر واخواهی نسبت به احکام غیابی دادگاه از جمله در خصوص لزوم تقدیم دادخواست و نیز میزان هزینه دادرسی مربوط به واخواهی از احکام دادگاه حقوقی در فرض سؤال مجرا میباشد. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۸۳۴ مورخ ۱۳۹۸/۱۲/۲۵ | مرکز حقوقی راهبرد