مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۸۱۹

تاریخ نظریه:

استعلام

با عنایت به ماده 3قانون حمایت خانواده که شرط تاهل و داشتن چهار سال سابقه خدمات قضایی را برای قضات دادگاه خانواده قرار داده ؛ -1در صورت زائل شدن وصف تاهل قضات دادگاه خانواده به لحاظ فوت یا طلاق همسر ،تکلیف قانونی ایشان در خصوص رسیدگی به پروندهها چیست؟ -2آیا شرط تاهل صرفاً برای صدور ابلاغ تصدی شعب خانواده بوده یا اینکه دادرسان شاغل در شعب مذکور نیز باید متصف به وصف تاهل باشند؟ -3درصورت عدم حضور قاضی شعب خانواده و ضرورت اداره توسط دادرس علی البدل به جهت جلوگیری از اطاله رسیدگی و تجدید اوقات دادرسی ،آیا وصف متاهل بودن برای دادرس مذکور ضروری است.

پاسخ اداره کل حقوقی

-1از ماده 3قانون حمایت خانواده مصوب 1391که مقرر داشته» :قضات دادگاه خانواده باید متأهل و دارای چهار سال سابقه خدمت قضایی باشند« استنباط میشود که استمرار شرط تأهل برای قضات دادگاه خانواده قانوناً الزامی است و قاضی دادگاه خانواده به محض زایل شدن شرط مذکور ،باید مراتب را به مقامات ذیربط اعلام کند تا به جای وی عضو واجد شرایط تعیین شود؛ چون با فقدان شرط تأهل ،رسیدگی به پرونده از جانب وی فاقد وجاهت قانونی است؛ ضمناً آن¬چه در ماده 3این قانون در مورد شرایط شخص قاضی دادگاه خانواده بیان شده و مشعر بر تأهل و داشتن چهارسال سابقه خدمت قضایی است ،مربوط به زمانی است که دادگاه خانواده موضوع ماده 1قانون یاد شده تشکیل شود؛ ولی تا زمانی که دادگاههای خانواده موضوع ماده قانونی اخیرالذکر تشکیل نشده است ،برای قضات دادگاههای فعلی که کماکان به دعاوی خانوادگی رسیدگی میکنند ،وجود شروط مذکور در ماده 3قانون صدرالاشاره الزامی نیست. 2و -3عنوان »قضات دادگاه خانواده« در ماده 3اطلاق دارد و شامل هر دادرسی که دادگاه خانواده را تحت هر عنوان تصدی یا اداره کند نیز میشود. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۸۱۹ مورخ ۱۳۹۸/۱۲/۲۴ | مرکز حقوقی راهبرد