مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۸۱۸

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه اهداکنندگان جنین با تقدیم دادخواست ،صدور حکم مبنی بر استرداد طفل متولد از تلقیح مصنوعی )اهدای جنین( را درخواست کنند ،آیا این دعوا قابل استماع است؟ مستند نظریه چیست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،ماده 3قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور مصوب 1382که مقرر میدارد» :وظایف و تکالیف زوجین اهداگیرنده جنین و طفل متولد شده ،از لحاظ نگهداری و تربیت و نفقه و احترام نظیر وظایف و تکالیف اولاد و پدر و مادر است« صریح در آن است که قانونگذار بین زوجین اهداگیرنده و فرد متولد شده از جنین اهدایی رابطهی نسبی قائل نشده و به تأسی از مشهور فقهای معاصر این فرد را ملحق به صاحبان گامت )اسپرم و تخمک( کرده است. ثانیاً ،صرف وجود قرابت نسبی میان اهداکننده و کودک حاصل از اهدای جنین موجب نمیشود تا استرداد کودک به صاحبان گامت امکانپذیر شود .به نظر میرسد اهداگیرندگان برابر ماده 3مذکور قانوناً دارای حق حضانت هستند و اخذ کودک تحت حضانت از ایشان و واگذاری آن به هرکس دیگری از جمله صاحبان اسپرم و تخمک ،تابع مقررات مربوط به سلب حق حضانت از دارنده آن است. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۸۱۸ مورخ ۱۳۹۹/۰۲/۱۷ | مرکز حقوقی راهبرد