استعلام
در زمانی که زوجه تقاضای طلاق میدهد و از طرف شوهرش وکالت در طلاق دارد و دادگاه زوج را به عنوان
طرف مقابل به دادرسی دعوت میکند ،آیا معرفی داور الزامی است و آیا زوجه میتواند با توجه به این وکالت
بلاعزل ضمن عقد خارج لازم دارد بدون داشتن وکیل معالواسطه ،از همسرش طلاق بگیرد؟ آیا این طلاق توافقی
محسوب میشود یا یکطرفه و آیا با توجه به این وکالتنامه زوجه میتواند حق تجدیدنظرخواهی و فرجام
خواهی را در صورت داشتن وکالت اسقاط کند یا باید مواعد تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی منقضی شود؟ به
توجه به اینکه زوجه وکالت برای تجدیدنظر و فرجام دارد ،آیا باید رأی به زوج ابلاغ شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،در فرضی که زوجه به موجب سند رسمی ،وکالت در مطلقه نمودن خویش را با کلیه اختیارات اخذ نموده
است ،به لحاظ آنکه به موجب ماده 33قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب
،1379وکیل حاضر در دادگاه باید دارای شرایطی باشد که به موجب قوانین راجع به وکالت در دادگاه مقرر شده
بهعلاوه از حیث اصول دادرسی ،یک شخص نمیتواند هم طرحکننده دعوی و هم در قبال آن پاسخگو باشد؛ لذا
در فرض مذکور در صورتی که در وکالتنامه تنظیمی ،وکالت با حق توکیل به غیر باشد ،زوجه با تفویض
وکالت اعطایی از سوی زوج به وکیل دادگستری برای قرار گرفتن در جایگاه خوانده ،میتواند دادخواست طلاق
تقدیم کند.
ثانیاً ،در فرضی که زوج به زوجه ،وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر اعطاء نموده و زوجه با گرفتن وکیل
دادگستری دادخواست طلاق تقدیم نموده است ،مادام که زوجین )یا وکلای آنها( ،توافق خود را بر طلاق اعلام
ننموده باشند ،صرف امضای دادخواست توسط وکیل دادگستری که وکیل معالواسطه زوج تلقی میشود ،به
معنای توافق فعلی زوجین بر طلاق نیست.
ثالثاً ،چنانچه زوج به زوجه وکالت رسمی در امر طلاق با حق توکیل به غیر و به صورت مطلق اعطاء کرده
باشد ،از آنجایی که اذن در شیء اذن در لوازم آن نیز است ،نیازی به تصریح اسقاط حق تجدیدنظرخواهی در
وکالتنامه رسمی مزبور نیست و حکم مقرر در ماده 35قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در
امور مدنی مصوب 1379ناظر به وکلای دادگستری است .بنابراین ،در فرض سؤال که زوجه برای درخواست
گواهی عدم امکان سازش باید وکالت )معالواسطه( به وکیل دادگستری اعطا کند،
میتواند به وکیل مزبور وکالت در اسقاط حق تجدیدنظرخواهی را نیز اعطا کند و مستفاد از بند یک ماده 35
قانون یادشده این است که اسقاط حق تجدیدنظرخواهی از سوی وکیل که دارای وکالت در تجدیدنظر است،
منوط به تصریح در وکالتنامه است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضائیه