استعلام
فرد ایرانی مبادرت به نکاح شرعی با زنی از اتباع کشور افغانستان نموده است؛ آیا این نکاح باید با اذن دولت
باشد؟ آیا این عمل جرم است؟ آیا میتوان حکم به الزام زوج به ثبت رسمی این نکاح نمود؛ در حالی که زوجه
بیگانه است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1در خصوص این که آیا ازدواج زوج ایرانی با زوجه خارجی )افغانی( باید با اجازه دولت باشد یا خیر ،لازم به
ذکر است؛ که اگر زوج در زمره مستخدمین و مأمورین رسمی و محصلین دولت باشد ،رعایت ماده 1061قانون
مدنی مبنی بر این که »دولت میتواند ازدواج بعضی از مستخدمین و مأمورین رسمی و محصلین دولتی را با
زنی که تبعه خارجی باشد ،موکول به اجازه مخصوص نماید «.ضروری است ،همچنین مطابق آییننامه ازدواج
مردان ایرانی با زنان خارجی موضوع مصوبه شماره /2502ت 26715ک مورخ 1382/1/24ریاست
جمهوری ،به وزارت کشور اجازه داده شده ،مطابق مقررات این آییننامه مجوز ثبت ازدواج مرد تبعه ایران با زن
تبعه خارجی را صادر کند.
2و -3مطابق ماده 20قانون حمایت خانواده مصوب 1391ثبت ازدواج دائم در هر حال و ازدواج موقت با
وجود شرایط مندرج در ماده 21قانون مذکور الزامی است و در فرض استعلام که زوج ایرانی مبادرت به نکاح
شرعی با زوجه افغانی نموده ،هر چند زوج به لحاظ عدم انجام مراحل قانونی ثبت رسمی ازدواج با توجه به ماده
49این قانون تحت تعقیب قرار میگیرد ،لیکن وجود این ضمانت اجرای کیفری مانع صدور حکم به ثبت چنین
ازدواجی با رعایت موارد صدرالذکر نیست.
دکتر احمد رفیعی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه