مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۷۰۲

تاریخ نظریه:

استعلام

در صورتی که پزشک به دلیل تقصیر پزشکی از سوی دادگاه به حبس و محرومیت از طبابت برای مدتی محکوم شود و از طرف دیگر برای همان موضوع از طرف هیات انتظامی نظام پزشکی به محرومیت از طبابت محکوم شود، آیا اجرای هر دو حکم محرومیت ضروری است یا محرومیت قضایی جایگزین انتظامی آن هم میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

فلسفه تعیین مجازاتهای کیفری حفظ نظم عمومی و دفاع از منافع اجتماعی است که با فلسفه مجازاتهای انتظامی که به منظور خودپالایشی صنفی و حفظ نظم و شئون صنفی میباشد ،متفاوت است و لذا علیالاصول هیچ یک از مجازاتهای کیفری و انتظامی مانع از اجرای دیگری نخواهد بود ولیکن چنانچه در مواردی نظیر فرض استعلام که پزشک به اتهام ارتکاب بزه »عدم رعایت موازین فنی ونظامات پزشکی منتهی به صدمه بدنی یا فوت« به حبس و محرومیت موقت از طبابت به عنوان مجازات کیفری از سوی مرجع قضایی و نیز از حیث تخلف انتظامی در رابطه با همان موضوع به محرومیت موقت از طبابت )موضوع بندهای »د«» ،هـ « و »و« ماده 28قانون سازمان نظام پزشکی مصوب (1383از سوی هیأت انتظامی سازمان نظام پزشکی محکومیت قطعی یافته باشد ،با توجه به این که محکومیت کیفری و انتظامی در خصوص محرومیت موقت از طبابت از یک نوع است و لحاظ ملاک تبصره 2 ماده 23قانون مجازات اسلامی مصوب ،1392در صورتی که مدت محرومیت از طبابت یکسان باشد ،اجرای یک مجازات به منزله اجرای مجازات دیگری نیز خواهد بود .بدیهی است که در صورت متفاوت بودن مدت محرومیت در احکام کیفری و انتظامی ،مدت محرومیت بیشتر ملاک اجرا خواهد بود. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۷۰۲ مورخ ۱۳۹۸/۱۲/۱۳ | مرکز حقوقی راهبرد