استعلام
پرونده ای با قرار تامین کیفری وثیقه و صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال گردیده و دادگاه بدوی پس از
رسیدگی ،متهم را تبرئه نموده و بدون اینکه از وثیقه اخذ شده از متهم رفع توقیف گردیده باشد پرونده با اعتراض
شاکی به دادگاه تجدیدنظر ارسال و دادگاه تجدیدنظر رای برائت را نقص و رای بر محکومیت متهم صادر می نماید
و هیچ گونه تامین کیفری جدیدی نیز در این مرحله از متهم اخذ نشده و پرونده پس از قطعیت رای به واحد اجرای
احکام کیفری جهت اجرای حکم ارسال می گردد .قبل از اجرای رای و حضور محکوم علیه ،وثیقه گذار طی
درخواستی در واحد اجرای احکام با استناد به صدور حکم برائت در دادگاه بدوی ،تقاضای رفع توقیف از وثیقه
خود می نماید .آیا قاضی اجرای احکام کیفری با توجه به صدور حکم برائت در دادگاه بدوی ،مکلف به رفع توقیف
از وثیقه صادره میباشد؟ یا اینکه وثیقه اخذ شده در مراحل اولیه رسیدگی قبل از صدور حکم برائت در دادگاه
بدوی به قوت خود باقی است .مستدعی است نظریه ارشادی خویش را به این مرجع اعلام فرمایید/.ع
پاسخ اداره کل حقوقی
با عنایت به ماده 376و ملاک مواد 251و 267قانون آیین دادرسی کیفری 1392و لحاظ این که قرار منع
تعقیب از حیث آثار قانونی در مورد قرارهای تأمین به مانند )منزله( حکم برائت است ،رفع اثر از قرار تأمین وثیقه
منوط به قطعیت حکم برائت نمیباشد و قاضی ذیربط با لحاظ ملاک ذیل ماده 267قانون موصوف مکلف است از
قرار تأمین مأخوذه رفع اثر نماید .لذا در فرض سؤال موجب قانونی برای بقاء قرار وثیقه وجود نداشته و قاضی
اجرای احکام کیفری مطابق ماده 507قانون آیین دادرسی کیفری )که محکومعلیه در پرونده فاقد قرار تأمین است(
رفتار مینماید.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه