استعلام
اگر دادگاه به علت اعلام و وصول گذشت قطعی شاکی پیش از قطعیت حکم ،رأی به رد تقاضای محکوم )متهم(
پیرامون بهرهمندی از مزیت موضوع ماده 483قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392صادر کند ،آیا این رای
وفق عمومات قابل تجدیدنظرخواهی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،گرچه درخواست محکوم¬علیه از دادگاه صادرکننده حکم قطعی مبنی بر تجدیدنظر در میزان مجازات ،برابر
ماده 483قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392علی¬الاصول مستند به گذشت شاکی بعد از قطعی شدن حکم
است ،اما در مواردی¬که گذشت شاکی پیش از قطعی شدن حکم محقق شده باشد ،با توجه به فلسفه وضع ماده
یادشده ،دادگاه باید به درخواست محکوم¬علیه ترتیب اثر بدهد.
ثانیاً ،رأی صادرشده در خصوص اعمال ماده 483قانون یادشده ،به صراحت ذیل این ماده قطعی است؛ اعم از
آن¬که دادگاه صادرکننده حکم قطعی مجازات مورد حکم را در صورت اقتضا تخفیف دهد یا آن¬که به علت فقد
هر یک از شرایط مذکور در این ماده -و از آن جمله گذشت شاکی خصوصی پیش از قطعیت حکم -تقاضای
تخفیف محکوم را رد کند/.ت
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه