استعلام
-1قلمرو حضانت برای شخص حاضنه به چه میزان است؟
-2آیا در مور اسناد هویت طفل مانند کارت ملی ،شناسنامه ،دفترچه بیمه ،گذرنامه و ..در اختیار حاضنه قرار می
گیرد یا ولی؟
-3در صورتی که معتقد باشیم که ولی زوج باید اسناد را به حاضنه بدهد و او امتناع از این تکلیف نماید آیاد چه
ضمانت اجرایی دارد؟ آیا نقض حق حضانت تلقی می شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و -2عهدهداری حضانت به معنی داشتن سلطه و اختیار تصمیمگیری در خصوص تربیت روحی و جسمی کودک
است .لذا هر آن¬چه اسباب اعمال این سلطه و اختیارات است و با آن ملازمه دارد ،باید در اختیار حاضن قرار
گیرد .در فرض سؤال ،اسناد هویت کودک و دفترچه بیمه وی که از جمله در راستای رفع نیازهای آموزشی ،تربیتی
و درمانی کودک است ،باید در اختیار حاضن قرار گیرد؛ اما در خصوص اسنادی نظیر گذرنامه ،از آنجا که
قانونگذار برای فرض طلاق زوجین و خروج کودک تحت حضانت از کشور الزاماتی پیشبینی کرده است )ماده 42
قانون حمایت خانواده مصوب (1391هرچند تحویل این سند به حاضن منعی ندارد؛ اما در فرض یادشده اقدام
حاضن مبنی بر خارج کردن کودک از کشور باید در راستای توافق زوجین و یا با اعمال ماده قانونی مذکور باشد.
-3در صورت امتناع ولی کودک از تحویل اسناد هویتی ،تحصیلی و درمانی به حاضن ،از منظر حقوقی دعوای الزام
ولی قهری به تحویل این¬گونه اسناد قابل استماع است و در فرض صدور حکم مبنی بر الزام به تحویل اسناد
موضوع استعلام ،تخلف از اجرای رأی از سوی محکوم¬علیه تابع عمومات مقرر قانونی است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه