استعلام
با عنایت به ماده 7قانون حفظ و گسترش فضای سبز و نیز تبصره 3ماده 7آییننامه اصلاح قانون حفظ و
گسترش فضای سبز در شهرها مصوب 1359که اعلام نموده اعتراض به تشخیص باغ بودن یا نبودن از سوی
کمیسیون تخصصی به شورای شهر ارسال میشود ،آیا نظر شورای شهر در مورد بررسی اعتراض ماهیت تضمینی
دارد یا قضایی؟ آیا مصوبه شورای شهر باید تحت نظارتهای هیأت تطبیق مصوبات شورای شهر قرار گیرد؟
در این مورد دو نظر است:
-1برخی به اطلاق مواد 102و 90قانون تشکیلات و وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب
شهردار استناد مینمایند و معتقدند که باید در نظارت هیأت تطبیق قرار گیرد و نیاز به تأیید هیأت تطبیق دارد.
-2برخی دیگر معتقدند این موضوع تخصصاً از صلاحیت هیأت تطبیق خارج است؛ زیرا قانونگذاری نیست و کار
قضایی یا شبهقضایی است.
پاسخ اداره کل حقوقی
طبق نص تبصره 3ماده 7آییننامه اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز مصوب 15/2/1389شورای عالی
استانها ،کمیسیون ماده 7آییننامه مذکور مرجع قانونی تشخیص باغات میباشد و رأی این کمیسیون ظرف دو ماه
قابل اعتراض در شورای اسلامی شهر میباشد و نظر شورا در مورد تشخیص باغ قطعی است .بنابراین ،موضوع
خارج از ماده 90قانون تشکیلات و وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب
1375با اصلاحات بعدی آن است؛ زیرا مصوبات موضوع مواد مذکور مصوباتی است که رأساً در شورا تصویب
میشود و در باب موضوعات عامالشمول بوده و نه موضوعات جزئی و موردی .بدیهی است که تصمیم شورا در
خصوص »تشخیص باغ بودن« وفق مقررات قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه