استعلام
چنانچه در پرونده زندانیدار پس از تنظیم کیفرخواست و ارسال به دادگاه ،دادگاه پرونده را برای رفع نقص
تحقیقات به دادسرا اعاده کند .آیا دادسرا در خصوص قرار تأمین منجر به بازداشت متهم که ابتدائاً خود صادر
کرده ،در مواعد قانونی مکلف به اظهارنظر است یا ضرورتی به آن نیست؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،در خصوص تکلیف مقرر در قسمت نخست ماده 242قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مقررات
مذکور )فک ،تخفیف یا ابقای قرار تأمین( صرفا ناظر به مرحله پیش از صدور کیفرخواست در دادسرا است و لذا
در مواردی که پرونده امر متعاقب صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال شده است و هر چند به لحاظ نقص
تحقیقاتی پرونده مجدداً از سوی دادگاه به دادسرا اعاده شود ،تکلیفی از این حیث متوجه مقام قضایی دادسرا
نیست.
ثانیاً ،تکلیف مقرر در قسمت اخیر ماده 242قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392باتوجه به اطلاق موجود
و مفاد تبصره یک ماده فوقالذکر ،متوجه مقام قضایی است که پرونده امر نزد وی مطرح است و صرف صدور
قرار نهایی از سوی دادسرا ،با فرض اعاده پرونده به دادسرا جهت رفع نقص تحقیقاتی توسط ازپرس ،رافع تکلیف
بازپرس مادام که پرونده نزد وی مطرح میباشد ،نیست.
دکتر احمد رفیعی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه