استعلام
مطابق ماده 406قانون آیین دادرسی کیفری ملاک غیابی یا حضوری بودن آراء ،حضور یا عدم حضور متهم در
جلسات دادگاه است .در محاکم عمومی بخش که تمامی مراحل تعقیب تحقیق و رسیدگی در یک مرجع است،
چنانچه متهم قبل از جلسه رسیدگی ترافعی در دادگاه حاضر شود و تفهیم اتهام گشته و قرار تامین مناسب کیفری
نیز صادر گردد ،در صورت عدم حضور در جلسه رسیدگی ترافعی ،آیا رای صادره غیابی خواهد بود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اصولا رسیدگی کیفری دارای دو مرحله )تحقیقات مقدماتی و دادرسی به معنای اخص( می¬باشد که حسب قانون
آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392تحقیقات مقدماتی توسط دادسرا )مواد 22و (92و دادرسی از سوی
دادگاه¬های کیفری مذکور در ماده 294این قانون صورت می¬پذیرد؛ اما در مواردی¬که پرونده مستقیما در
دادگاه کیفری مطرح می¬شود ،مطابق قسمت اخیر ماده 341قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392انجام
تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد .بنابراین در مورد فرض سؤال دادگاه بخش
که مطابق ماده 299قانون فوق¬الذکر به تمامی جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو رسیدگی می¬کند ،بدوا
می¬باید تحقیقات مقدماتی را رأسا انجام داده و پس از آن ،چنان¬چه انجام دادرسی را ضروری تشخیص دهد،
نسبت به تعیین وقت رسیدگی و احضار طرفین اقدام کند .در این صورت ،چنانچه متهم یا وکیل او در جلسه یا
جلسات رسیدگی دادگاه )که در مرحله دادرسی است( حضور نیابد و لایحه دفاعیه هم نفرستاده باشد ،حکم صادره
چنانچه بر محکومیت کیفری وی صادر شود ،مطابق ماده 407قانون یادشده غیابی محسوب می¬شود.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه