مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۸۲

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به ماده 442قانون آیین دادرسی کیفری ،چنانچه محکوم پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط کند اما در آن مهلت تقاضای تخفیف مجازات نکند و خارج از آن زمان )مثلاً یک یا دو ماه بعد از اسقاط حق تجدید نظرخواهی( این تقاضا را از دادگاه بنماید ،آیا دادگاه کیفری میتواند به تقاضای او ترتیب اثر داده و تا یکچهارم مجازات او را کسر کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9012/2122/720مورخ 1398/9/27به شماره ثبت وارده 1582مورخ ،1398/9/30نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: فلسفه ماده 442قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392جلوگیری از تجدید نظرخواهیهای بیمورد است؛ بنابراین در مورد اسقاط حق تجدید نظرخواهی ،چون اسقاط این حق تا زمانی ممکن است که شخص حق تجدید نظرخواهی داشته باشد ،بنابراین اسقاط حق تجدید نظرخواهی و تقاضای تخفیف باید در مهلت اعتراض باشد؛ اما در مورد استرداد تجدید نظرخواهی تا زمانی که پرونده در دادگاه صادرکننده حکم موجود است ،محکوم میتواند درخواست تجدیدنظر خود را مسترد و تقاضای تخفیف کند و پس از ارسال پرونده به مرجع تجدیدنظر یا فرجام ،استرداد درخواست موجب تخفیف مجازات نخواهد بود و عبارت »با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم« در ماده فوقالذکر مؤید این مطلب است .ضمنا اعمال ماده 442قانون آیین دادرسی کیفری در هر صورت منوط به تقاضای تخفیف در مجازات از سوی محکوم است. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۸۲ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۰۸ | مرکز حقوقی راهبرد