مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۶۹

تاریخ نظریه:

استعلام

به موجب ماده 15قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران مشاغلی که منافی شغل سردفتری و دفتریاری است اعلام و طبق تبصره آن شده تدریس در دانشگاه و مدارس عالی با اجازه وزارت دادگستری مانع از اشتغال به شغل سردفتری یا دفتریاری نخواهد بود .آیا سردفتر اسناد رسمی میتواند همزمان علاوه بر تدریس مقرر در تبصره مذکور عضو تمام وقت یا پاره وقت هیأت علمی دانشگاهها باشد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،با عنایت به قسمت اخیر اصل یکصد و چهل و یکم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصلاحی 1368و لحاظ تبصره یک »ماده واحده قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل «1373سمتهای آموزشی در دانشگاهها و مؤسسات آموزشی و تحقیقاتی از شمول منع تصدی بیش از یک شغل مستثنی است و مستفاد از تبصره 2ماده واحده یاد شده منظور از شغل ،وظایف مستمری است که به صورت تمام وقت انجام میشود .با توجه به مراتب فوق ،اشتغال سردفتر اسناد رسمی به عنوان عضو هیأت علمی تماموقت دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیردولتی نظیر دانشگاه آزاد با در نظر گرفتن اینکه سردفتر اسناد رسمی ،باید در ساعات اداری به صورت موظف انجام وظیفه نماید ،در صورتی که بر اساس مقررات و ضوابط مؤسسه آموزشی مربوطه امکان انجام کار آموزشی در خارج از ساعات اداری فراهم باشد ،فاقد منع قانونی است. ثانیاً ،حکم مقرر در ماده 15قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران که مقرر میدارد »تدریس در دانشگاه و مدارس عالی با اجازه وزارت دادگستری )در حال حاضر رییس قوه قضاییه یا شخص مأذون از سوی ایشان( مانع از اشتغال به شغل سردفتری یا دفتریاری نخواهد بود« منصرف از تدریس در ساعات اداری است بنابراین در فرضی که سردفتر اسناد رسمی حسب مورد عضو هیأت علمی پارهوقت یا تماموقت دانشگاه باشد انجام هرگونه تدریس در ساعات اداری در صورتی میسر است که مجوز ماده مذکور صادر شده باشد. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضائیه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۶۹ مورخ ۱۳۹۸/۱۱/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد