مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۶۴

تاریخ نظریه:

استعلام

در جرایم موضوع ماده 302قانون آیین دادرسی کیفری که متهم متواری بوده و به ایشان دسترسی نیست و دادگاه به صورت غیابی رسیدگی میکند ،آیا تعیین وکیل تسخیری لازم است ؟

پاسخ اداره کل حقوقی

احتراماً ،بازگشت به نامه شماره 9000/10722/500مورخ 19/9/1398به شماره ثبت وارده 1564مورخ ،1398/9/25در خصوص استعلام شماره 250/3538/9011مورخ ،1398/6/16رئیس محترم شعبه سوم دادگاه کیفری یک استان آذربایجان شرقی ،نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: مقصود مقنن در صدر ماده 350قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392این است که در جرایم موضوع بندهای الف، ب ،پ و ت ماده 302این قانون ،گرچه با توجه به ماده 348قانون پیش گفته حضور وکیل متهم برای تشکیل جلسه دادگاه ضروری است ،اما کافی نیست و باید متهم نیز شخصاً حاضر شود .بنابراین ،در فرض سؤال »هرگاه متهم وکیل معرفی نکرده« و برای وی وکیل تسخیری تعیین شده باشد ،از جهت لزوم حضور متهم و وکیل در جلسه دادگاه در جرایم یادشده ،تفاوتی بین وکیل تسخیری و تعیینی نمیباشد؛ مگر آنکه متهم متواری بوده یا دسترسی به وی ممکن نباشد که در این صورت باید برابر ماده 394قانون آیین دادرسی کیفری رفتار شود .در موارد مشمول ماده اخیرالذکر، رسیدگی در غیاب متهم در صورتی که دادگاه حضور متهم را برای دادرسی ضروری تشخیص ندهد ،امکانپذیر است؛ ولی تجویز رسیدگی در غیاب متهم به دلیل متواری بودن یا عدم دسترسی به وی ،به معنای نادیده گرفتن لزوم حضور وکیل تسخیری نیست. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۶۴ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۰۷ | مرکز حقوقی راهبرد