مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۵۷

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه در راستای ماده 510قانون آیین دادرسی کیفری در حالت اول در یک پرونده دادنامه صادره در دادگاه انقلاب و در پرونده دیگر حکم صادره از دادگاه کیفری دو در دادگاه تجدیدنظر قطعی شده باشد یا به عکس ،پرونده دادگاه انقلاب در شعبه تجدیدنظر قطعی و پرونده دیگر در دادگاه کیفری دو قطعی شده باشد و در حالت دوم پرونده دادگاه کیفری دو و پرونده دادگاه انقلاب هر دو در تجدیدنظر قطعی شده باشد ،در هر یک از حالات توجها به اینکه به جز موارد محدود ،آراء دادگاه انقلاب نیز در دادگاه تجدیدنظر قابل تجدیدنظرخواهی است ،بر اساس کدام یک از بندهای ماده 510قانون آیین دادرسی کیفری اقدام میگردد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9020/288/2505مورخ 1398/9/21به شماره ثبت وارده 1557مورخ ،1398/9/24نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (2این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: نظر اکثریت :در فرضی که دو رأی محکومیت از سوی شعب دادگاه انقلاب )با وحدت قاضی( و دادگاه کیفری دو صادر شده که یکی از آنها در دادگاه تجدیدنظر استان قطعی و رأی دیگر در مرحله بدوی قطعی شده است ،مرجع قضایی صالح برای اعمال مقررات ماده 510قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392دادگاه تجدیدنظر استان است؛ زیرا مرجع تجدیدنظر هر دو دادگاه نخستین فوقالذکر ،دادگاه تجدیدنظر همان استان است و در هر صورت بین دادگاه تجدیدنظر و دادگاههای بدوی بحث صلاحیت ذاتی منتفی است؛ بنابراین موضوع از مصادیق بند »ب« ماده 510قانون فوق الذکر میباشد. نظر اقلیت :در فرض سؤال چون اختلاف در صلاحیت ذاتی قابل تصور است ،لذا باید بر اساس بند »پ« ماده 510قانون آیین دادرسی کیفری اتخاذ تصمیم صورت گیرد. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۵۷ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد