استعلام
-1در فرضی که دادگاه بدوی راجع به دادخواست تجدیدنظر خارج از مهلت قانونی با پذیرش عذر و موجه دانستن آن
قرار قبولی صادر نماید ،آیا دادگاه تجدیدنظر میتواند قرار رد دادخواست تجدیدنظر را صادر کند؟
-2در صورت تذکر دادگاه تجدیدنظر مبنی بر خارج از مهلت بودن دادخواست تجدیدنظر ،آیا دادگاه بدوی مکلف به
تبعیت و صدور قرار رد دادخواست تجدیدنظر است و یا باید موضوع را بررسی و به تشخیص خود عمل نماید؟
-3در صورتی که پس از اعلام دادگاه تجدیدنظر مبنی بر خارج از مهلت بودن دادخواست تجدیدنظر و اعاده پرونده
به دادگاه بدوی ،این دادگاه قرار رد دادخواست تجدیدنظر صادر نکند ،آیا دادگاه تجدیدنظر میتواند رأساً قرار رد
دادخواست تجدیدنظر صادر نماید.؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام بدون شماره مورخ 1398/9/13به شماره ثبت وارده 1554مورخ ،1398/9/23نظریه
مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
-1اولاً ،صدور قرار قبولی درخواست تجدیدنظر که در ماده 432قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392پیشبینی
شده است ،ناظر به مواردی است که درخواست مزبور خارج از مهلت مقرر تقدیم شود و درخواستکننده عذر موجهی
عنوان کند ،وگرنه در مواردی که درخواست تجدیدنظر خارج از وقت مقرر تقدیم شده و عذر موجهی عنوان نشده
است ،اصولاً صدور قرار قبولی منتفی است.
ثانیاً ،در مواردی که با اعلام عذر موجه از سوی تجدیدنظر خواه برابر ماده 432قانون فوقالذکر ،دادگاه بدوی قرار
قبولی درخواست تجدیدنظر را صادر کرده باشد ،دادگاه تجدیدنظر در خصوص صحت یا عدم صحت این قرار )موجه
بودن یا نبودن عذر اعلامی( با تکلیفی مواجه نیست.
2و -3در فرض استعلام که دادگاه تجدیدنظر تاریخ تقدیم تجدیدنظرخواهی را خارج از موعد مقرر قانونی تشخیص
میدهد ،باید به تشخیص خود عمل نماید و دادخواست تجدیدنظرخواهی را رد کند و اختیار مقرر در تبصره 2ماده 339
قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379نافی اختیار مرجع بالاتر نمیباشد؛
بنابراین در این فرض موجبی برای اعاده پرونده به دادگاه بدوی وجود ندارد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه