استعلام
احتراما نظر به ماده 65قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه
مصوب ،1395در فرضی که تصادف در سال 1390اتفاق افتاده است و زیاندیده به هر علتی به بیمه مراجعه ننموده
است و حال برای اقامه دعوی به دادگستری مراجعه مینماید ،با عنایت به مواد 8و تبصره ماده 9و 13قانون مذکور،
نحوه پرداخت دیه ثالث چگونه است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام فاقد شماره مورخ 1398/8/22به شماره ثبت وارده 1551مورخ ،1398/9/23نظریه
مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
اولا ،دیه همواره به نرخ روز پرداخت میشود و در این امر اختلافی نیست؛ حکم مذکور در ماده 13قانون بیمه اجباری
خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395مبنی بر پرداخت دیه به بهای
روز بر این امر تأکید و تصریح دارد.
ثانیا ،عدم اقدام برای مطالبه دیه از ناحیه مجنیعلیه یا وراث وی )متوفی( ،موجب سقوط حق مذکور برای آنان نیست
و لذا هر زمان میتوانند این حق را مطالبه کنند.
ثالثا ،دلیلی بر اینکه عدم مطالبه افراد مذکور موجب تنزل دیه به قیمت روز حادثه باشد ،در قانون پیشبینی نشده
است .ضمنا چنانچه شرکت بیمهگر مطابق ماده 32قانون مذکور به وظایف قانونی خود در ایداع مبلغ خسارت به
صندوق تأمین خسارات بدنی اقدام نموده باشد ،وفق ماده 37این قانون بریالذمه محسوب شده و موجبی جهت
پرداخت معادل دیه به قیمت روز نمیباشد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه