مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۴۶

تاریخ نظریه:

استعلام

در تعطیلات متوالی رسمی و در استانهایی که پنجشنبه و جمعه تعطیل است ،چنانچه جرم در صلاحیت بازپرس در شهرستانی که تنها یک شعبه بازپرسی وجود دارد به وقوع بپیوندد و بازپرس کشیک نباشد و به محلی دور از حوزه قضایی رفته باشد به نحوی که امکان حضور ایشان در اسرع وقت میسور نمیباشد ،آیا عدم حضور بازپرس تخلف انتظامی است؟ آیا قاضی کشیک دادیار میتواند وظایف بازپرس را انجام دهد؟ آیا بازپرس در تمامی اوقات ولو تعطیلات باید در حوزه قضایی حضور داشته و برای خروج از حوزه هماهنگی لازم را به عمل آورد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 1سیار مورخ 1398/9/19به شماره ثبت وارده 1546مورخ ،1398/9/23نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: اولا ،تشخیص موارد تخلف انتظامی در صلاحیت دادگاه عالی انتظامی قضات است؛ ثانیا ،با توجه به اصول سرعت، استمرار و تعطیلبردار نبودن تحقیقات مقدماتی مذکور در ماده 94قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392در حوزههای قضایی که فقط یک بازپرس مشغول خدمت است ،انجام تحقیقات مقدماتی در جرایم مستوجب مجازاتهای مقرر در ماده 302این قانون ،در خارج از وقت اداری نیز به بازپرس منحصر است؛ مگر آنکه وی در محل حاضر نباشد یا معذور باشد که در این صورت باید برابر تبصره ماده 92قانون یادشده ،توسط دادرس دادگاه انجام شود. بدیهی است در صورت مشهود بودن جرایم مذکور در ماده 302مرقوم ،مطابق ماده 77این قانون ،دادستان یا دادیار طبق ماده 88قانون مرقوم اقدام خواهد نمود؛ ثالثا ،مطابق ماده 23قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392ریاست دادسرا با دادستان است .لذا خروج بازپرس از حوزه قضایی در اوقات اداری در قالب اخذ مرخصی )استحقاقی، استعلاجی و (...و یا مأموریت اداری ممکن بوده و خارج از وقت اداری بدون نیاز به موافقت دادستان علیالاصول امکان خروج وی از حوزه قضایی وجود دارد؛ مگر آنکه به عنوان کشیک تعیین شده باشد که در این صورت خروج وی از حوزه قضایی نیازمند موافقت دادستان است و در فرضی که بازپرس حاضر نباشد و موارد مذکور در ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری مطرح شود ،باید مطابق تبصره ماده 92این قانون رفتار شود. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۴۶ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد