مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۳۰

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه اخطاریهها و دادنامه صادره در دعوی مطروحه به خوانده ابلاغ قانونی گردیده باشد و یا خواهان خوانده را مجهول المکان را معرفی کرده باشد ،چنانچه محکومعلیه غیابی به دادنامه صادره معترض بوده و به جهت اینکه محل اقامت وی در حوزه قضایی دیگری است ،به صلاحیت محلی دادگاه توامان با واخواهی ایراد نماید ،آیا این ایراد در این مرحله برای دادگاه قابل پذیرش است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 980064مورخ 1398/9/3به شماره ثبت وارده 1530مورخ ،1398/9/19نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: با توجه به ماده 136قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379که مقرر میدارد» ...محکومعلیه غیابی در صورتی که بخواهد درخواست جلب شخص ثالث را بنماید باید دادخواست جلب را با دادخواست اعتراض توأماً به دفتر دادگاه تسلیم کند معترضعلیه نیز حق دارد در اولین جلسه رسیدگی به اعتراض، جهات و دلایل خود را اظهار کرده و ظرف سه روز دادخواست جلب شخص ثالث را تقدیم دادگاه نماید «...و با عنایت به ذیل ماده 217همان قانون که مقرر میدارد » ...در مواردی که رأی دادگاه بدون دفاع خوانده صادر میشود ،خوانده ضمن واخواهی از آن انکار یا تردید خود را به دادگاه اعلام میدارد ،نسبت به مدارکی که در مرحله واخواهی مورد استناد واقع میشود نیز اظهار تردید یا انکار باید تا اولین جلسه دادرسی به عمل آید ،«...به نظر میرسد حقوق خوانده در اولین جلسه دادرسی اصولاً باید همزمان با تقدیم دادخواست واخواهی اعمال شود .بنابراین در فرض سؤال ،هرگاه دادگاه در رسیدگی به واخواهی به لحاظ ایراد واخواه به عدم صلاحیت محلی پی به عدم صلاحیت خود برد ،باید ضمن نقض دادنامه واخواسته ،قرار عدم صلاحیت صادر نماید. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۳۰ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد