استعلام
آیا در مجازات تکمیلی )اختیاری و اجباری( میتوان اعمال تخفیف نمود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9026/126/1631مورخ 1398/02/09به شماره ثبت وارده 151مورخ
،1398/02/10نظریه مشورتی کمیسیون قوانین جزائی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
هرچند مجازات تکمیلی نیز مشمول عنوان کلی مجازات تعزیری است؛ ولی با توجه به اینکه :اولا ،مجازاتهای
تکمیلی فاقد حداقل است و صرفا سقف آن )دو سال( تعیین شده است؛ تعیین این مجازاتها به اختیار قاضی است و
قاضی چنانچه اعمال مجازات تکمیلی را مناسب نداند میتواند آن را اعمال نکند ،ثانیا ،منظور از تخفیف موضوع ماده
37قانون مجازات اسلامی ،1392حکم به مجازات کمتر از حداقل است که در مورد مجازاتهای تکمیلی موضوعیت
نمییابد؛ لذا جهتی برای اعمال مقررات تخفیف نسبت به مجازاتهای تکمیلی نخواهد بود؛ ضمن اینکه نحوه تخفیف در
بندهای ذیل ماده 37که بر اساس درجات تعزیر میباشد ،در خصوص مجازاتهای تکمیلی قابلیت اعمال ندارد .بدیهی
است در مواردیکه مجازات اصلی از جنس مجازاتهای تکمیلی است ،مستند به تبصره 2ماده 23قانون یادشده،
اعمال تخفیف بلامانع است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه