استعلام
در پرونده تقسیم ترکه که ادعای مالکیت مطرح میشود دادگاه قرار اناطه صادر میکند تا به اختلاف در مالکیت
رسیدگی شده و سپس ترکه تقسیم شود .در این فرض چه کسی باید دادخواست موضوع ماده 19قانون آیین
دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379را مطرح نماید؟ آیا تصرف یا عدم تصرف
مدعی مالکیت بر مال مورد نزاع یا سابقه مالکیت مورث یا عدم آن تأثیری در موضوع دارد و آیا میتوان گفت
منظور از خواهان در ماده 19پیشگفته مدعی است که حسب مورد ممکن است خواهان باشد یا خوانده؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در دعوای تقسیم ترکه ،دادگاه اموالی را که منجزاً جزو ترکه تشخیص دهد مورد تقسیم قرار میدهد و چنانچه
نسبت به ترکه بودن برخی از اموال بین ورثه اختلاف وجود داشته باشد ،مثل اینکه خوانده مدعی شود آن را از
شخص ثالث خریده است و جزو ترکه نیست با طرح دعوا ،دادگاه به موضوع رسیدگی و در صورتی که منجزاً جزو
ماترک تشخیص دهد ،آن را نیز در تقسیم ماترک لحاظ میکند .بنابراین موضوع از شمول ماده 19قانون آیین
دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379خارج است.
دکتر احمد رفیعی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه