مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۰۵

تاریخ نظریه:

استعلام

الف( به موجب ماده 15قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی دادخواست اعسار از سوی اشخاص حقوقی پذیرفته نمیشود اشخاص حقوقی باید دادخواست ورشکستگی بدهند آیا مراد از اشخاص حقوقی اشخاص حقوقی تاجر است و یا اینکه حسب اطلاق این عبارت حتی اگر شخص حقوقی تاجر هم نباشد نیز شامل میشود؟ به عبارت دیگر اگر یک شرکت کامپیوتری ارائه دهنده خدمات که به عمل تجاری مشغول نیست و یا موقوفه که دارای شخصیت حقوقی است اگر توان پرداخت محکوم به را نداشته باشد باید دادخواست ورشکستگی بدهند؟ ب( اگر پاسخ آن اداره محترم این است که عبارت اشخاص حقوقی مذکور در ماده 15شامل غیر تجار هم میشود آیا مفاد ماده 15شامل ادعای اعسار از هزینه دادرسی هم میشود و یا صرفا شامل محکومیتهای مالی است/.ع

پاسخ اداره کل حقوقی

الف -صرف نظر از مصادیق ذکر شده در استعلام که مشمول اشخاص غیرتجاری میشوند یا خیر ،به موجب ماده 412قانون تجارت مصوب ،1311فقط ورشکستگی تاجر یا شرکت تجارتی را میتوان صادر کرد و دیگر اشخاص حقوقی غیرتاجر مشمول مقررات ورشکستگی نمیباشند و ماده 15قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394نیز صرفاً در مقام بیان عدم پذیرش درخواست اعسار از محکومبه توسط اشخاص حقوقی است و نه تسری احکام ورشکستگی به اشخاص حقوقی غیرتاجر. ب -مقررات ماده 15قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394صرفاً ناظر به دادخواست اعسار از پرداخت محکومبه است و منصرف از دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی است. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۵۰۵ مورخ ۱۳۹۸/۱۲/۱۳ | مرکز حقوقی راهبرد