استعلام
یکی از مشکلاتی که قاضی و مسئوولان زندان با آن مواجه هستند ،در خصوص افرادی است که با صدور قرار
تأمین کیفری تا معرفی کفیل یا تودیع وثیقه چند روزی را در زندان به سر میبرند .سؤال این است که هرگاه برای
متهم قرارهای فوقالذکر صادر شود و متهم اعلام نماید که قادر به معرفی کفیل یا وثیقهگذار است؛ اما تا زمان
معرفی کفیل یا حضور وثیقهگذار و انجام اقدامات توقیف ملک چند روزی طول میکشد.آیا در این مدت کوتاه
متهم باید به زندان معرفی شود یا قاضی مجاز است دستور نگهداری متهم در بازداشتگاه مرجع ،انتظامی را صادر
نماید؟
پاسخ اداره کل حقوقی
به صراحت ماده 226قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392با اصلاحات و الحاقات بعدی ،متهمی که در مورد
او قرار کفالت یا وثیقه صادر میشود تا معرفی کفیل یا سپردن وثیقه ،به بازداشتگاه )که تحت نظر سازمان زندانها
و اقدامات تأمینی و تربیتی است( معرفی میگردد و با لحاظ اینکه مقررات قانون آیین دادرسی کیفری آمره
میباشد ،تخطی از آن ولو با تقاضای متهم بازداشتی برخلاف قانون و فاقد اعتبار است .بنابراین در فرض استعلام
قاضی ذیربط نمیتواند به واسطه تقاضای متهمی که در خصوص او قرار وثیقه یا کفالت صادر شده است از
اجرای قانون خودداری و متهم را به محلی غیر از بازداشتگاه مقرر در قانون )در فرض استعلام کلانتری( معرفی
نماید.
دکتر احمد رفیعی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه